maanantai 17. lokakuuta 2016

Autoveron poistamisesta

Lainaan tässä Kauppalehden artikkelin tekstistä pätkiä, joihin kommentoin samalla.

Nykyisistä auto- ja ajoneuvoveroista ollaan tietojen mukaan luopumassa. Ne aiotaan korvata uusilla asiakasmaksuilla.

Suunnitteilla on erillinen liikenneverkkoyhtiö, jonka rahoitus haalittaisiin kasaan autoilijoilta kerättävinä asiakasmaksuina, jotka ilmeisesti porrastetaan ajoneuvon päästöjen tai käyttövoiman mukaan.

Liikenneväylien ylläpidon ja rahoittamisen vaatimat resurssit halutaan irrottaa valtion budjetista.

Autoilijoilta kerättävillä uusilla maksuilla kustannettaisiin tieverkon ylläpidon lisäksi ilmastotoimet ja älykäs liikenne. Liikenteen energiatehokkuutta halutaan parantaa ja liikenteen automaatiota lisätä sekä helpottaa etätyön tekoa ja etäasiointia.

Tähän ei ole tarvetta vaan homma hoituu niinkin yksinkertaisesti kuin poistamalla autovero, ajoneuvovero sekä käyttövoimavero, joista ajoneuvoveron voisi jopa jättää perittäväksi mikäli ulkomaille rekisteröidyiltä ajoneuvoilta velvoitettaisiin hankkimaan ns. tiemaksutarra tuulilasiin, raskas liikenne voidaan hoitaa kätevästi mm. Ruotsissa jo käytössä olevan Eurovinjetti järjestelmän avulla.

Millä siis hoidettaisiin tieinfran kunnossapito- sekä rakentamiskulut?
Pelkällä polttoaineverolla, veron perintä olisi suorassa suhteessa ajomäärään eli kulutukseen ja kannustaisi hankkimaan sähköauton, ilman mitään erikseen maksettavia porkkanoita.
Samoin polttoainevero kannustaa ajamaan mahdollisimman pienipäästöisellä eli pienikulutuksisella autolla mikäli sähköauto on vielä liian kallis tai muuten teknisesti huono vaihtoehto autoilijalle.
Polttoaineveroa varten ei tarvita mitään ylimääräistä teknologiaa veron perintään vaan maksat sen mitä ajat eli kulutat polttoaineena. Vero peritään kuten nykyäänkin polttoaineen hinnassa ja järjestelmä on olemassa.
Se mikä nykyjärjestelmästä puuttuu on tämän verotulon korvamerkintä liikenneviraston käyttöön.


Autoveron poistolla pyritään uusimaan autokantaa. Tavoitteena on, että uusien henkilöautojen päästöt olisivat lähellä EU:n keskiarvoa ja Suomessa olisi vähintään 250 000 sähköautoa vuonna 2030.

Suuripäästöisten autojen ostajille kaavaillaan lisämaksuja ja vähäpäästöisten autojen hankkijoille jonkinlaista porkkanaa.
Satojen miljoonien investoinnit

Valtio aikoo osallistua vahvemmin kaupunkien kevyen liikenteen ja joukkoliikenteen hankkeiden rahoittamiseen.

Koko liikennemarkkinoiden uudistamisen kustannusten kunnille ja valtiolle arvioidaan nousevan satoihin miljooniin euroihin.

Biopolttoaineiden jakeluvelvoitelakia jatketaan myös vuoden 2020 jälkeen. Tavoitteena on, että biopolttoaineiden laskennallinen osuus jakelijan kaikesta kulutukseen toimittamasta polttoaineesta olisi 40 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

Uudistuksen taustalla vaikuttaa Pariisin ilmastosopimus, jonka tavoitteisiin yltämiseksi, Suomen on vähennettävä liikenteen aiheuttamia päästöjä merkittävästi.

Mikäli 14 vuoden kuluttua Suomessa on 250000 sähköautoa se tarkoittaisi suunnilleen 1/10 käytössä olevasta autokannasta, eli edelleen silloinkin tieinfran kulut saataisiin katettua aivan suoraan pelkistä polttoaineveroista, ilman että veroa tarvisi nykyisestä edes korottaa.

Lisämaksuja ja porkkanoita ei tarvita koska polttoainevero itsessään ohjaa kannustaen siirtymään suuripäästöisistä autoista vähäpäästöisiin autoihin/sähköautoihin.

Mikäli Suomessa halutaan päästä henkilöautojen päästöissä lähelle EU:n keskiarvoa tai sen alle, autoverosta on luovuttava pikimmiten kokonaan.

Kauppalehden artikkeli